Opleidingsvorm 3 (OV3)
Voor wie
- Jongeren met type 3 gedragsproblemen en/of emotionele problemen
- Jongeren met type 7 spraak-, taal- ontwikkelingsstoornis (STOS)
- Jongeren met type 7 die doof of slechthorend zijn (D&SH)
- Jongeren met type 9 autismespectrumstoornis (ASS)
- Jongeren met type basisaanbod met specifieke onderwijsbehoeften voor wie de redelijke aanpassingen binnen het reguliere onderwijs niet voldoende zijn
Leerlingen in OV3 zijn gemotiveerd om met hun handen te werken en hebben een praktische instelling.
Observatiejaar (OBS)
Het observatiejaar is het instapjaar voor leerlingen die van de lagere school naar onze school komen. Lessen vinden plaats in kleine groepen, in goed uitgeruste lokalen. Naast Algemene en Sociale Vorming (ASV) krijgen leerlingen Beroepsgerichte Vorming (BGV).
BGV dient als oriëntatie voor de afstudeerrichting die ze in de volgende jaren kunnen kiezen op KOCA. Leerlingen ontdekken er welke richting het beste bij hen past. Tal van sport- en buitenschoolse activiteiten worden aangeboden om de interesses van de leerlingen te prikkelen en hun vaardigheden verder te ontwikkelen.
Opleidingsfase
Na het observatiejaar volgt de opleidingsfase, die minimum twee en maximum vier jaar duurt, afhankelijk van de individuele voortgang van de leerling. Leerlingen OV3 op KOCA hebben in deze fase de keuze uit drie verschillende opleidingen:
- Basis horeca
- Basis hout
- Basis organisatie en logistiek (BOL)
Leerlingen richten hun volledige aandacht op de praktijk binnen hun gekozen richting. De opleiding is breed opgezet en niet diepgaand; het is een inleiding in de sector. In deze fase kunnen ze op elk moment nog kiezen voor een andere opleiding.
Kwalificatiefase
In de kwalificatiefase, die aansluit op de opleidingsfase en minimaal 2 tot maximaal 4 jaar duurt, doen leerlingen praktijkervaring op buiten de school. Ze volgen stages in reguliere werkomgevingen, zowel individueel als in groepsverband. Het uiteindelijke doel is om leerlingen af te leveren als competente werkkrachten op het niveau van medewerker, die klaar zijn voor de uitdagingen van de reguliere arbeidsmarkt. De kennis van de opleidingsfase wordt verdiept en leerlingen specialiseren in een beroep. De vier mogelijke afstudeerrichtingen in OV3 op KOCA zijn Keukenmedewerker, Medewerker hout, Winkelmedewerker en Polyvalent Administratief Ondersteuner (PAO). Winkelmedewerker en PAO vloeien voort uit de richting BOL.
Integratiefase (ABO)
Na de kwalificatiefase bestaat de mogelijkheid om nog een extra jaar te volgen, wat de kans op werk aanzienlijk vergroot. De integratiefase, ook bekend als de alternerende beroepsopleiding (ABO), biedt OV3-leerlingen een éénjarig programma van alternerend leren en werken. Het programma bestaat uit 3 dagen stage en 2 dagen school en wordt bepaald via overleg tussen het gekozen stagebedrijf, de school en de leerling.