Terug naar het overzicht

Keukenmedewerker

tekst

Keukenmedewerker

Werk je graag met voeding? Hou je ervan om dagelijkse kost te maken? Vind je het leuk om mensen te bedienen? Dan is de opleiding Keukenmedewerker echt iets voor jou!

Tijdens de opleidingsfase raak je vertrouwd met voedingsmiddelen en keukenvaardigheden. Je leert onder andere verschillende snijdtechnieken en het bereiden van eenvoudige warme en koude gerechten. Daarnaast draai je mee in de broodjesdienst van de school. Je leert ook hoe je de vaat doet, oppervlakken schoonmaakt, sanitaire ruimtes onderhoudt en wasgoed verzorgt.

Naast deze beroepsspecifieke vaardigheden wordt er ook aandacht besteed aan teamwork en aan het hygiënisch, voedselveilig en milieubewust werken.

In de kwalificatiefase ga je verdiepen. Je ontvangt goederen van leveranciers, controleert en stockeert deze op de juiste manier in de koel- of voorraadkamer. Je helpt mee in de meeneemkeuken van de school en één keer per week koken we op locatie, waar we het buffet klaarzetten en klanten bedienen. Dit kan plaatsvinden in een andere school, ziekenhuis of bedrijf.

Gedurende de hele opleiding leer je werken volgens de HACCP-normen, wat staat voor veilig en hygiënisch werken in de keuken. In de kwalificatiefase kun je zelfs het HACCP-attest behalen.

In het vierde jaar loop je drie weken stage en in het vijfde jaar zes weken. Tijdens je stage oefen je de technieken verder in en krijg je de kans om jezelf te presenteren. Zo oefen je ook de vaardigheden om te solliciteren.

Als afgestudeerd keukenmedewerker kun je terecht in de keukens van hotels, restaurants, bistro’s, traiteurs of grootkeukens.